O S N O V N A   Š K O L A

A N T E   A N Đ E L I N O V I Ć A

S U Ć U R A J

                                                                                                                         43° 07,5' N ; 17° 11,5' E

 

Hvar, otok srednjodalmatinskog otočja, pruža se u smjeru istok-zapad u dužini od 67.5,širok je 10.5 km. Obala je duga 254.2 km., Hvar je odmah iza Dugog Otok najrazvijeniji otok s koeficijentom razvedenosti 4,14 i  izrazito sredozemnom klimom. Oborine  padaju uglavnom u obliku kiše. Snijeg je izrazito rijetka pojava. Broj vedrih dana u prosijeku iznosi 130. Najčešći vjetrovi na otoku su: bura (puše nam s sjevera) i jugo dolazi s mora (juga).


Sućuraj
otok Hvar

Sućuraj se nalazi na istočnom rtu otoka Hvara, na mjestu gdje se otok Hvar približio kopnu na samo 3 NM (5 km). Mjesto broji oko 400 stanovnika. Od rane povijesti bilo je na vjetrometini povijesnih zbivanja. Naseljeno je još u vrijeme Ilira. Hrvati ga naseljavaju u 7. i 8. stoljeću, a velik broj stanovnika dolazi u vrijeme turskih osvajanja, kada su bježali s okupiranog primorja. Više puta mjesto je rušeno i paljeno, te se svaki put podizalo iz pepela starih ruševina.


Naša školaPOVIJEST ŠKOLSTVA U SUĆURJU

Listajući tiskane godišnjake što su izlazili za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije (Manuale del regno di Dalmazia) od godine 1871. u Zadru, gdje je bila Dalmatinska vlada, nalazimo podatak da je Pučka škola općine Sućuraj osnovana 1828. godine i kao takva djelovala jedina  u istoj općini. Školske godine 1869./ 70. u općini Sućuraj bilo je 189 mogućih polaznika i to 99 muških i 90 ženskih, a školu je pohađalo samo 29 muških učenika. Te godine upravitelj škole bio je don Jure Plančić – vjeroučitelj, dok je učitelj bio Athonie Nicolo. Godine 1871. osnovana je škola i u Bogomolju koja djeluje do današnjih dana kao naša područna škola. Ženska škola osnovana je 1872. godine te je, zbog nama nepoznatih razloga, nedugo zatim zatvorena. U novosagrađenom općinskom domu, 1888.g., škola je dobila dvije učionice i stan za nastavnike. Ta zgrada srušena je u Drugom svjetskom ratu. Škola danas radi u zgradi sagrađenoj 1950. godine, koju vidite na slici.

Na našim stranicama možete pronaći slijedeće:

 


E- mail: os-sucuraj-001@skole.hinet.hrSućuraj, island of Hvar  Sućuraj otok Hvar
Otok Hvar - Sućuraj online  Island-Hvar.info